Askoy Pa Langs

Litt av det du kan få med deg i løypen for APL

(Det blir sagt at Askøy ligner på et Norge i miniatyr! – den store forskjellen er at løypen du skal ta deg fram i er ryddet og brosatt av «Dugnadsgjengen», en gjeng  pensjonister som møtes en gang i uken å oppgradere og rydder i terrenget. Ingen kommune i Norge har flere broer som er laget for å lette passeringer av myrer og skrenter.

Turen tar til i kommunesenteret Kleppestø. Løypen går på merka stier til Askøy høyeste fjell, Kolbeinsvarden 231 moh. Den mest besøkte fjelltoppen i Hordaland, blir det sagt. På veien opp går du forbi Gjest Bårdsen hulen. Det blir fortalt at det var her forbryteren Gjest Bårdsen ( 1791-1849) gjemte seg og overnatter da han besøkte Askøy rundt 1820.

Ved Ingesvannet møter du skogen og løypen tar deg forbi Dronninga. Vi krysser veien på Åsebø og drar mot Åsebøåsen. 12. Januar 1945 slapp et Lancaster bombefly en 5,5  tonns bombe her for å lette vekten på flyet. Flyet var skadeskutt etter kamp mot Tyske jagerfly som forsvarte u-båtbunkeren i Bergen. Krateret etter bombenedslaget viser tydelig vest for løypen

Etter Åsebøskogen møter vi lysløypen på Kjerrgarden. Nesten 5 km gruset lysløype før vi dukker ned i bygda Træet. Etter hvert åpner landskapet seg mot vest og vi har strålende utsikt når vi nærmer oss Lille Fauskanger

Ved Bekkeneset passer vi grunnmuren av «gamle skulen» Bygd i 1874, men flyttet til Hestetræet i 1910. Der står den enda. På vei kommer vi til Oksneset, en perle av en bygd. Etter Merkesvik blir det mest vei inn mot Herdla. 

På rullesteinfjøra ser vi endelig bevis på at for 10 000 år siden, i siste istid,  lå brekanten om lag ved Herdla. Beviset på det ser du ved å studere de store runde steinene som ligger ved løypen. 

Løypen ender opp på Herdla Fort, bygd av Tyskerene under 2. verdenskrig. Her har du fantastisk utsikt over «Valen,» mot flyplassen som nå er overtatt av jordbruk og storfe.

klikk på bildet under for link til kart i google maps.

(bilde øverst i saken er tatt av Franks Foto – Frank Robert Webermann)